13 Haziran 2015 Cumartesi

LYS stratejin hazır mı?

Üniversite hayali için son dönemeç olan lisans yerleştirme sınavına girecek adaylar, arkanıza yaslanın ve sınav stratejinizi gözden geçirin. İşte uzmanlardan LYS tavsiyeleri…

LYS STRATEJİN HAZIR MI?

İki hafta sürecek LYS sınavlarının ilki bugün başlayacak.

 Uzun hazırlık sürecinin ardından daha yüksek puan almak isteyen öğrencilere morallerini yüksek tutma tavsiyesinde bulunan uzmanlar ‘LYS Stratejin Hazır mı?’ sorusuna da yanıt verilmesi gerektiğini hatırlattılar.

Aylarca süren sınav hazırlıkları ve harcanan emekler çok değerli olduğunu hatırlatan Fem Yayın Merkezi Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, ‘Sınav anına kadar kalan sürede tüm adaylar için bilgileri hatırlama ve uygulama, sınav kaygısına hâkim olma, zamanı verimli kullanma ve doğru kodlama gibi sınav stratejileri başarılarında önemli rol oynayacaktır. Sınavın içeriğini tanıyan ve LYS’lere yönelik temel stratejileri bilen adaylar üniversite sınavında önemli avantaj sağlayacaklar.’ dedi.

YGS tek başına belirleyici kriter olmadığını, LY
S’nin Toplam puana %60-65 etkisi olabileceğini hatırlatan Faruk Ardıç etkin bir LYS Stratejisi için şu ipuçlarını verdi;

Soruları dikkatli okuyan kazanacak
Soru kökünü çok dikkatli okunmalıdır. Yanlışların çoğu, soruyu iyi okuyamamak dolayısıyla anlayamamaktan kaynaklanmaktadır. Genelde olumlu soru cümlelerine alışkın olan öğrenci, olumsuz soru kökünü olumlu gibi okuyabilir ve çözebileceği bir soruyu yanlış yanıtlayabilir. Bu nedenle acele etmeden, önce soruyu iyi anlamaya çalışılmalıdır.

Dikkatiniz Toplayın
Dikkatinizin aynı hızda sınav boyunca devam etmesi mümkün değildir. Zaman zaman dikkatinizin dağıldığını hissettiğinizde, soru çözümüne bir süre ara verebilirsiniz. Bu durumda gözlerinizi kapatın ve derin bir nefes alın. 10 - 15 saniyelik bir dinlenme egzersizi, dikkatinizi toplamanıza yardımcı olacaktır.

Uzun sorulardan korkmayın
Bazı sorular, özellikle uzun sorular ilk bakışta zor gözükebilir. Ancak uzun sorular iyi açıklanmış sorulardır ve iyi okunduğunda sanıldığı gibi zor olmadığı görülür. Bu nedenle uzun sorulardan korkmayın.

Tüm seçenekler okunmadan işaretlenme yapmayın
Özellikle sözel sorularda tüm seçenekler doğru izlenimi uyandırabilir. Sizden "en doğru"yu bulmanız istenir. Bu nedenle ilk doğru gördüğünüz seçeneği işaretleyip diğerlerini bırakılmamalıdır. Verilen tüm seçenekler okunmalıdır. Ancak seçenekleri elerken çok dikkatli davranmanız gerekir. Sorunun yanıtı olmadığından kesin emin olduğunuz seçenekleri eleme yoluyla bu şekilde soruya yaklaşabilirsiniz. Aksi halde kazanç yerine kayıp söz konusu olabilir.

Her testte mutlak seçici sorular olacaktır
Tüm seçme sınavlarında öğrenciler arasında en iyileri ayırmak için çok güç sorular da vardır. Bu nedenle tüm soruları doğru yanıtlayamamanın doğal olduğunu kabul edin ve yanıtlayamadığınız sorularla karşılaştığınızda güveninizi kaybetmeyin.

Puan türleri içinde soruların değerleri aynıdır
Sınavdaki her puan türü için soruların getirileri aynı değerledir. Bundan dolayı çok zor soru çözen değil, çok soru çözen avantajlı olacaktır. Bundan dolayı çözülemeyen sorularla zaman kaybedilmeden diğer sorulara geçilmelidir. Zaman kaybını önlemek için de turlama tekniğini uygulamak gerekir.

Sınava 1-2 Gün kala bilişsel çalışmaları bırakın
Sınava yönelik çalışmaların ne zaman bitirileceğine yönelik kesin bir belirleme söz konusu değildir. Adaylar eğer psikolojik olarak rahatlayacağını hissedecekse son zamana kadar ders çalışabilirler. Ama tavsiye olunan ise sınav öncesi 1-2 gün kala yoğun bilişsel çalışmayı bırakılması daha çok rahatlamaya yönelik faaliyetlerde bulunulmasıdır.

Başarı için sınav kaygısının belli bir düzeyde olması gerekir
Sınav ile ilgili endişeler; genellikle belirsizlikten, sınava farklı anlamlar yüklemekten ve devamlı sınavın sonucunu düşünmekten kaynaklanmaktadır. Belirsizliği ortadan kaldırmak için yapılan programa uymak, sınavın sonucuna değil sürece,  yani sınavlara kadar yapılacak çalışmalara odaklanmak sınav kaygısını aşağıya çekecektir. Sınava doğru adayların çoğunda kazanamama endişesi mutlaka gözlenecektir. Bu tür kaygının normal olduğunu unutmamak gerekir. Söz konusu kaygı günlük hayat akışını aksatacak derecede gözleniyorsa konunun uzmanı bir doktora görünmekte fayda vardır.

Unutmamak gerekir ki, Sınav, kişiliğinizi değil bilginizi ölçer. Dolayısıyla sınava nefret geliştirmek yerine, sınavı daha mutlu bir hayat yaşamanız için basamak olarak değerlendirmek psikolojik açıdan daha doğrudur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder