23 Haziran 2015 Salı

Hafıza Geliştirme Yolları


Beyin hücrelerine diğer hücrelerden farklı olarak sürekli yeni bilgiler yüklenir. Beyin her yeni bilgiyi aldığında beyindeki nöronların zarlarındaki elektrik potansiyeli değişime uğrar. Bu değişimleri nöronlar yeni bilgi olarak kaydederler. Sinir sisteminin tüm yaptığı, duyu organlarının onları yorumlayacak büyük bir nöron grubuna gönderdiği bilgilerle, bugün ne olduğunu, gelecekte ne olacağını anlayarak en iyi biçimde tepki vermeyi sağlamaktır. Beyin, temelde geleceği tahmin etme makinesidir ve çalışabilmek için beyindeki anılar kargaşası içerisinde bir düzen oluşturmalıdır.

Beyinden geçen şeylerin çoğunun, onlar üzerinde düşünülen süreden fazla hatırlanmaya ihtiyacı yok. Hatırladığımız ve düşündüğümüz her şey, bu büyük sinir ağındaki bağlantıları değiştirir. Sinapslar kuvvetlenir, zayıflar ya da yenileri oluşur; fiziksel yapı değişir

Öğrenilen, işitilen, görülen, hissedilen, kısaca dış çevreden alınan bilgilerin hatırda tutulması ve gerektiğinde kullanılmasıdır. Hâfıza zihnin en önemli işlerinden biridir. Bütün bilgilerin beynin hücrelerinde kalıcı değişiklikler yaparak depolandığı kabûl edilir. Bilgiler, hücreden hücreye aracı maddelerle geçerler ve depolayıcı hücrelerde şekillenerek muhâfaza edilirler.

Herkes öğrendiği çeşitli bilgilerin muhtelif zamanlarda unutulduğunun farkındadır. Bâzı bilgiler birkaç saniye içinde unutulduğu halde, hayatımızda mühim yeri olan bilgi ve tecrübeleri hayat boyu hatırlayabiliriz. Bu durum hafızanın çeşitli derecelerde işlediğini veya çeşitli basamakları olduğunu gösterir.

Hafıza Nasıl Geliştirilir?

•    Her gün en az 15 dakika egzersiz yapın.

•    Uykunuza dikkat edin. Her gün düzenli uyuyun.

•    Hızlı konuşun, ilginç bir şekilde hızlı konuşmak hafızanızı geliştirir.

•    Sorunları konuşmaktan vazgeçin. Bazen konuşmak çözümden uzaklaştırır.

•    Alışveriş listesi gibi şeyleri alfabetik sıraya göre hazırlamayın.

•    Yolunuzu değiştirin. Her zaman gördüğünüz yerlerin değişmesi iyi gelir. Örneğin köpeğinizi her gün gezdirdiğiniz yolu 
değiştirebilirsiniz.

•    Eğlendiğiniz bir şeyler yapın. Bu hem stres düzeyinizi düşürmenize hem de beyninizi tazelemenize yardımcı olacaktır.

•    Dağınık odalar ve ofisler dağınık düşünmeyi körükler. Zihinsel işler yapacağınız yeri buna uygun biçimde organize edin.

Hafızanızı güçlendirmek için ihtiyacınız olan 3 ipucu…
 
Renkli hafıza ;İnsan beyni renkli objeleri daha kolay aklında tutabiliyor. Bir olayı, kişiyi ya da objeyi aklınızda tutmak için onları renkli biçimde hayal edebilir ya da onlara kendi zihninizde bir renk atayabilirsiniz. Örneğin araba anahtarlarınızın üzerinde mor bir şerit olduğunu hayal edin.
Bu uygulama hippocamus bölgenizin daha geniş bir alanı kullanmasını sağlar. Böylece hafızanıza kaydettiğiniz bilgilere daha kolay ulaşabilirsiniz.

Yol işaretleri; Sayı, tarih ya da olayları daha kolay hatırlayabilmek için bir otoyolda gittiğinizi hayal edin. Yol üzerindeki işaret tabelalarına hafızanıza kaydetmek istediklerinizi yerleştirin ve seyahate devam edin.
Bu uygulama beyninizin mantıktan sorumlu olan sol tarafını ve yaratıcılıktan sorumlu olan sağ tarafını aynı anda harekete geçirir ve size kayıt yapacak geniş bir alan yaratır.

Hikayeleştirme Liste biçiminde olan bilgileri birer hikaye haline getirin.Örneğin Güneş’in Merkür’ün yanında olduğunu ezberlemek için, Merkür’ü; güneşin dibinde, patlamak üzere olan kıpkırmızı bir derece olarak hayal edin.
Geri kalan hikayeleştirmeler sizin hayal gücünüze kalmış… Yazının ne üzerine olduğunu hatırlıyor musunuz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder