7 Aralık 2015 Pazartesi

Beyin Proteziyle Hafıza Kaybını Aşmak Artık Mümkün Olabilecek


Güney Kaliforniya Üniversitesi ve Wake Forest Baptist Tıp Merkezi’nden araştırmacılar, hafıza kaybıyaşayan kişiler için bir çeşit beyin protezi geliştirdi. Bir dizi ufak elektrottan oluşan protez, laboratuvar ortamında yapılan testlerde başarılı sonuçlar verdi ve şimdilerde insanlar üzerinde daha gelişmiş denemeler yapılıyor.
Aslında protez, her ikisi de Güney Kaliforniya Mühendislik Fakültesi’nden olan Ted Berger’in yıllar süren araştırmalarına ve Dong Song’un geliştirdiği yeni algoritmaya dayanıyor.
Beyin herhangi bir uyarıyı algıladığında, karmaşık bir elektrik sinyalinden oluşan bir hafıza meydana getiriyor ve bu sinyal beynin hafıza merkezi olan hippokampüsün birçok bölgesinde yolculuk ediyor. Bu sinyal her bir bölgede tekrar kodlanıyor ve en sonunda uzun süre muhafaza edileceği final bölgesine ulaşıyor.
beyin_protez1
Bu bölgelerin herhangi birinde kodlamadan sonra deşifreyi engelleyecek bir zarar oluşmuşsa, uzun süreli hafızanın oluşturulamama ihtimali ortaya çıkıyor. Hippokampüsü zarar gören herhangi bir hastanın (örneğin Alzheimer hastaları), bu zarar oluşmadan önce depolanmış şeyleri hatırlamasına rağmen yeni şeyleri akılda tutamamasının nedeni de tam olarak bu.
Song ve Berger ise geliştirdikleri protez sayesinde zarar görmüş hippokampüs bölgesinin “baypas yoluyla” geçilerek bir sonraki sağlam bölgede hafızanın oluşmasını sağlamayı hedefliyor. Sonuçları IEEE Tıp ve Biyoloji Mühendisliği 37’nci Uluslararası Konferansı’nda paylaşılan araştırmaya göre kendi rızasıyla beynine elektrotlardan oluşan protez yerleştirilen hastaların yüzde 90’ında hasarlı bölgenin baypas edilerekhafızanın oluşması sağlandı. Araştırmacılar böylelikle, hafıza kaybı yaşayan kişilerin bu sorunu aşması için bir araç üretilebileceğini de kanıtlamış oldu.
Kaynak:
Science Daily

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder