14 Nisan 2015 Salı

ELEŞTİRİ İLE BAŞ ETMENİN YOLLARI

Önce kim tarafından eleştirildiğinize bakmalısınız.
Eleştiri, çoğu zaman kötü bir yaşantı ya da tutum sonrasında gerçekleşir ve uyarı niteliğindedir. Bu nedenle hem eleştiride bulunan kişi hem de eleştirinin yöneltildiği kişi eleştiriden etkilenir. Ancak bazı insanlar eleştiriye hiçbir şekilde açık değildirler. 
Uzman Psikolog Nilüfer Şişman, bu yapıya sahip kişilere önerilerde bulundu.
İnsanların kişilik özellikleri doğuştan getirdikleri ve sonradan öğrendikleriyle bir bütündür. Ancak sonradan öğrendiklerimizi, özellikle içinde bize zarar veren davranışları değiştirmeye çalışmak en doğrusu olacaktır.
Öncelikle, eleştiride bulunan kişiler, bunu karşı tarafı demoralize etmek ya da insanlar içinde küçük düşürmek için yapmamalılardır. Bu yıkıcı eleştiridir ve karşı tarafın kendisini güvensiz, yetersiz, çaresiz hissetmesine yol açabilir. Ve bunu yapan kişinin de bir gün başına aynı şeyin gelme olasılığı vardır.
Eleştiri yapanlara…
Eleştiriyi, tavrından rahatsız olduğumuz bir kişiye yapıcı bir şekilde iletmeliyiz. Sözel ve fiziksel olarak doğru geribildirimde bulunduğumuzda, kişi belki de kendi kendini de eleştirebilecek ve olumsuz davranışını çözme yolunda adım atacaktır.
Eleştiriye uğrayanlara…
Eleştiriye uğrayan ve bu durumdan etkilenen kişiler, eğer karşılarındaki kişiye hiçbir şekilde mesaj veremiyor, durumdan olumsuz bir şekilde etkilendiklerini ifade edemiyor iseler, en doğru çözüm yavaş hareket etmekle olacaktır. Ancak bu, duyarsız ya da sessiz kalmak demek değildir.
Eğer bizi eleştiren kişiler yakın çevremizde ise ve bu süreklilik gösteren bir durumsa etkilenmemek ya da duyarsız kalmak olanaksızdır. Burada uygulayacağımız yöntem, sabırlı olmak ve karşı tarafın davranışının yapıcı olmadığını ona hem anlatmaya hem de hissettirmeye çalışmaktır. Çünkü insanlar davranışlarını en çabuk karşı tarafla empati kurabildiklerinde değiştirme eğilimindedirler.
Eleştiren kişi, karşıdaki kişide kendinde olup onda olmadığını düşündüğü eksik bir şey nedeniyle de eleştiride bulunabilir. Ancak, eleştiri yapan kişinin bulduğu eksiklik belki de eksiklik olmayabilir. Çünkü herkes her konuda aynı fikre sahip olamaz.
- Eleştiriye uğradığımızda karşımızdakine cephe almak yerine sakin kalmaya çalışmalı
- Eleştiri yakın çevremizden ve sürekli geliyorsa davranışımızın nedenini düşünmeli, kendimizi sorgulamalı
- Yapıcı ve yıkıcı eleştiriyi birbirinden ayırabilmeli
- Yıkıcı eleştiriye karşı ise gerekli tavrı takınmalı
- Bu durum ruh sağlığımızı ve yaşam kalitemizi ciddi derecede etkiliyorsa bir uzmandan yardım alınmalı.
İDEA DANIŞMANLIK
TEL: 0286 217 00 01

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder